Ordföranden har ordet...

Hej alla medlemmar i Magiska Bröderna!

Nu lider sommaren mot sitt slut, hösten är på väg, och vi i styrelsen har tagit ställning och beslutat om höstens program. Även om det för ögonblicket ser bättre ut gällande Coronan, så måste vi nog inse att faran inte är över förrän vi fått ett vaccin.

Många av oss tillhör också riskgrupper och måste vara försiktiga. Styrelsen beslöt därför på ett digitalt möte i Zoom den 18 augusti att alla fysiska aktiviteter tills vidare är inställda under hösten.
Tyvärr innefattar det våra workshops, seminarier och inte minst Johnny Lonn Memorial, som var planerad den 22 november.

Trolla ska vi dock göra, men det blir då digitalt i programmet Zoom och tävlingar på vår hemsida.

Seminarier
• Tisdagen den 15 september med Love Melander
• Tisdagen den 13 oktober med Seth Engström
• Tisdagen den 17 november.

Seminariehållare ej bestämd. Varje seminarium börjar klockan 19.00 och pågår cirka en timme. Har du synpunkter på vad du vill att Love och Seth tar upp i sina seminarier, så kontaktar du klubbmästaren Dag Lofalk lofalk@mail.com och mobil 0705 80 97 84. Gör det i god tid så att våra seminarister har möjlighet att förbereda sig.

Tävling Vi kommer att anordna digitala entrickstävlingar – tidslängd cirka 3 minuter. Som tävlande skickar du in en video på ett trick till Stefan.
stefan.haglund@1cru.se
Sen röstar vi om bästa akt. Självklart blir det ett fint pris. Vi har bett Pegani att ta fram det senaste och hetaste trolleritricket på marknaden till vinnaren.
Den första tävlingen blir tisdagen den 29 september klockan 19.00. Stefan ska ha din video senast måndagen den 21 september. Workshops I tisdags den 25 augusti hade vi vår första workshop i Zoom.
Målgruppen var de som gick Dag Lofalks och min trollerikurs ”Trolla som proffsen” på Folkuniversitetet i höstas.
Du kan se workshopen på vår hemsida. Tack Stefan för en tålmodig och arbetskrävande insats.
För min del var det mycket intressant och givande, men jag ser att formen workshops bäst passar i fysisk form. Nu hade sammankomsten mer formen av ett seminarium.
Må så bra och ha en fortsatt god sommar.

Hälsningar Crillo

Vart är trolleriet på väg?
 
Visst trollas det. Flera av våra medlemmar är efterfrågade och trollar på barnföreställningar, födelsekallas och företagsevent. Det är trolleri som upplevs på plats. Vi kan också se trolleri på TV. Men det är ett trolleri som inte recenseras. Varför?

SVT visade Jo Labero Inferno från Las Vegas. Inte en recension har jag hittat om föreställningen. Däremot har grannar kommenterat föreställningen. De menar att det var en katastrof. Han kan ju inte prata. Han är stel som en robot. Labero står på scen och skriker ”Las Vegas. God evening. How are you?” Och så tar han fram en ung tjej som säger att hon kommer från Filippinierna.
Och Crillo vet du vad han så säger, ”Jo, så befängt. Labero säger att han har ett litet hus där. Mycket enkelt. Det har bara 29 sovrum. Så dåligt. Och tjejen sitter bara och tittar.” Frågar sen vad tjejen heter. Och bokstaverar sen namnet - Windi. Pinsamt.
Sen dödsstöten. Windi har ingen sax på sig. Labero konstaterar att detta är normalt, en sax lånas från en i ensemblen. Ett långt rep klipps i bitar. Läggs i Windi hand. Labero uppmanar att Windi ska stänga händerna om repet, och vänder sig i nästa ögonblick mot publiken.

Vet du, Crillo vad Labero säger. Jo han uppmanar en man i publiken att stänga munnen. Och så där fortsätter det.”
”Jamen, tricken, frågar jag. Var de inte bra?”
Svaren blev gamla trick, man har sett dom för. Och dom tycktes alla vara av samma typ. Trolla bort en person. Ibland från en rund bur och ibland från en fyrkantig låda.

Det sämsta är kommunikationen, hur kan karln förolämpa publiken som han gör. Hela tiden. Du mannen där, om du har roligt, så berätta det för ditt ansikte. Jag måste se programmet. Javisst mina grannar hade helt rätt. Tråkigt förstås.

Bästa sändningstid. Och inte några recensioner.
Några recensioner har jag heller inte hittat då TV4 kört igång Talang, där två trollkarlar visat upp sig. Johan Nylander trollar den 10 januari.
Han har varit med i tidigare versioner. Under halva tiden visar Nylander kort med kändisnamn. Får frågan av jurymedlemmen Alexander Bard om det är numret som han håller på med? Slutar med att bjässe med muskler dyker upp bakom juryn och slänger upp Bard på ryggen och går iväg. Nylander går vidare i tävlingen. Inte på grund av trolleri. Jag undrar på vad?

Tobias Chili han trollar faktiskt i den 17 januari och går vidare. Gör ett mycket bra trolleri. Lite cirkusstuk Sedelförvandling, bowlingklot ur attachéväska, sönderriven tidning som blir hel igen och sen akrobatik. Han vore intressant att se i JLM 2020.

Mystique med Tom Stone, Martin Hansson, Leif Olberius och John-Henry Larsson gör bra föreställningar en gång i månaden oftast på Teater Tre på Söder. Man har alltid en gästartist. Jag vet inte hur många gånger man kört. Kanske 20. Men Ingen recension.
Bortsett från Ottar Kraemer, som nästan alltid har superpositiva recensioner på magiarkivet.se. För Ottar finns bara det positiva. Genomträngande gummisnoddarna som ses från 20 meters håll ser Ottar som en akt där publiken charmas med trevligt småprat medan det försiggår. Här ställs det stora krav på konstnären, konstaterar Ottar, men med ett välslipat föredrag till rutinerna kan alla följa med utan att någon tappar fokus.

Som sagt än så länge inga recensioner i allmän publik press. Jag har inget svar på varför det inte blir några recensioner.

Är trolleriet ute? Eller är det bara repriser som ges i TV? Repriser som tidigare har recenserats.

Crillo 2020-01-20

Året – 2019 - som gick

En av våra ambitioner i styrelsen var att försöka rekrytera yngre medlemmar. Det lyckades vi med mycket på grund av kursen ”Trolla som proffsen” som Dag Lofalk och jag höll. Kursen hölls i slutet av år 2018 i samarbete med Folkuniversitetet i Stockholm.

Vi blev 62 medlemmar, en ökning med 11 medlemmar, där två nya medlemmar var yngre än Seth.

Även i år (2019) höll Dag och jag motsvarande kurs med tio deltagare, men dessa kommer först att räknas som medlemmar 2020.
Vi har haft en stabil och arbetande styrelse som gjort ett fantastiskt jobb. Ordinarie har varit Stefan Haglund, Dag Lofalk, Robert Söderblom, Johanna Adsjö och jag som ordförande. Rolf Isberg och Daniel Risman var nya som suppleanter.

Vi hade fem workshops. Teman var • Tidningsrivning och Science Friction nanospray • Pyroteknik • Tumtippar • Scenframträdande och paddle move • Inför, under och efter en trollerishow Instruktörer var Rolf Isberg vid flera, Daniel Risman vid flera, Dag Lofalk vid flera, Robert Söderblom. Petra Skogsberg (dramapedagog) och Crillo. Vid tre av dessa workshops hade vi entrickstävlingar som vanns av Anders Modén, Rolf Isberg respektive Dag Lofalk.
I Stadsmästerskapen i Västerås den 9 februari kom Sofie Perulf, Roffe Isberg och jag på andra plats med samma poäng som ettan.

På årsmötet den 14 maj var vi drygt 50 personer, som såg Tom Stones seminarium om misdirection, som Tom är en mästare i. Tom hade också en utmärkt scenshow som avslutade kvällen. Dessförinnan hade vi sett systrarna Johanna och Sara Lundmark vinna Guldhatten med ett humoristiskt och tekniskt fulländat trollerinummer.

Johnny Lonn Memorial den 24 november på Norra Brun avslutade trolleriåret. 79 deltagare fick uppleva en minikongress, som i mitt tycke var klart bättre än året in. Och förra årets kongress var vi mycket nöjda med. Nu höll trollerinestor Tim Star ett seminarium om rep, kort shaker, reeler. Så underfundigt. Som dealer var Pegani, som alltid kommer med det senaste och med kvalitetsrekvisita. Dannyman med egna tillverkade kluriga trick. Jimmy Svärdhagen som nästan allt i olika kortlekar. Det var också en dealershow. Det som vi alla väntade på var tävlingen Johnny Lonn Memorial. Seth vann igen, med Tom Stone som tvåa och Love Melander som trea. Övriga tävlande var Caroline Ravn, Dozzie, Johnny McI, Lars-Peter Loeld, Mr Dannyman och Satori.

Det kom åtta Tumtippar under året – lite för många tycker jag – när ambitionen är fyra.

Hemsidan magi1941 tar allt mer form. Här gör Stefan ett fantastiskt jobb med nya infallsvinklar och perfekta uppdateringar. Året 2019 är jag mycket nöjd med. Vi har haft välbesökta workshop med 16 -22 medlemmar varje gång. Bra genomgångar där instruktörerna bjudit på sig själva och delat med sig om sina hemligheter. Johnny Lonn Memorial var dock klon. Som sagt mycket bra kvalité på de tävlande, ett utmärkt seminarierum, toppdealer och så en publik som njöt. Förutsättningar för detta är att logistiken fungerar. Här är personalen på Norra Brunn en av nycklarna. Ingenting är omöjlig. De tycks lösa allt. Jag vill också tacka Stefan Haglund, Dag Lofalk och Robert Söderblom som administrativt fick det att flytta smärtfritt under JLM. Så professionellt utan gnissel och perfekt timing – det fanns inga longörer.
Ett stort tack till våra sponsorer John Lönnqvist och Corian, som möjliggjort Johnny Lonn Memorial.

Crillo 2019-12-30


Brynolf och Ljungs på SMC

Tisdagen den 1 oktober anordnade SMC (
Svensk Magisk Cirkel) ett seminarium med Brynolf och Ljung på restaurang Sally (Västerlånggatan 56). Brynolf och Ljung berättade och svarade på publikens frågor om hur de jobbade. Här ett fritt referat från kvällen.

Egna trolleriakter?

De började trolla på riktigt båda som tonåringar. De fick kontakt med varandra då Peter flyttade till Göteborg för att börja plugga arkitektur på Chalmers. De började umgås. Var med i styrelsen för Göteborgs magiska klubb.

Trolla tillsammans

Efter några år började de trolla tillsammans. Första gången var för drygt 10 år sedan på ett bröllop till en gemensam bekant. De gjorde då numret Silvertejpen, som de senare visade i Fool us med Penn & Teller. Det gav mersmak och de upptäckte tidigt att de blev bättre som trollare när de trollade tillsammans. Det resulterade i att de att de 2009 ställde upp i FISM i Bejing där de tog en silvermedalj i Komiskt trolleri. Sen kom Penn 6 Teller, Talang i både Sverige och England. Det blev många framträdande i svensk och internationell TV. Sen var vägen öppen för egna trollerishower som de reste runt med i Sverige. Nu gäller det Cirkeln. Den avslutar de i december. Sen kommer det att bli något nytt, men de vet inte vad. Att de kommer att trolla tillsammans är dock givet.

Hårt arbete från 9 till 5

De arbetar metodiskt. Varje dag i princip försöker de arbeta mellan nio och fyra på eftermiddagen. Vi har arbetat igenom en mängd trick med presentationer. Alla är inte färdiga. Allt lägger vi upp och dokumenterar. Sen är det mycket jobb med förberedelserna till showerna som kan vara 10 till 12 shower i månaden på olika platser i landet.

Att bygga trick och shower

De betonade att arbetet med att ta fram ett trick och i synnerhet en show inte var något linjärt arbete, där man t ex började med en plan för att gå mot en lösning. Det var ett hoppande där planen ändrades på grund av en del av lösningen. Det var en krokig väg. Vid ett tillfälle fick man 10.000 kr för ett jobb av SVT, men kostnaden för att ta fram akten slutade på 110.000 kr. De betonade att de i alla fall fick mycket reklam.

Hjälp av andra

Tidigt har de tagit hjälp av andra som är bättre än de på regi, scenografi. I Cirkeln är det t ex 17 personer som hjälper till plats varav 12 personer jobbar bakom scenen.

Vi som var där

Det var drygt 30 personer som var där. Lokalen var lite för liten. Maten var mycket bra till specialpris för medlemmarna.

Nästa medlemsmöte i Magiska Bröderna

Onsdagen den 6 november har vi workshop med Mr Danneman m fl på Bågen vid Medborgarplatsen. Sen årets höjdpunkt – Johnny Lonn Memorial söndagen den 24 november. Med bland andra Steen Pegani, Mr Dannyman, Harries och Jimmy Svärdhagen som dealers. Tim Star som föreläsare och åtta tävlande av hög kvalité. Det enda tråkiga är att vi endast har 15 platser kvar för ätande gäster. Först till kvarn gäller.

Crillo 2018-10-05


Tidigare inlägg

Hej alla medlemmar i Magiska Bröderna!
Hoppas allt är väl med dig. Vi i styrelsen har haft planeringsmöte inför hösten.
Vi planerar tre workshop. Den första den 3 september.
Sen 1 oktober och 6 november.
Årets höjdpunkt – Johnny Lonn Memorial - blir, som sagt, den 24 november på Norra Brunn.
Stefan Haglund har lagt ut programmet HÄR.

Programmet kommer successivt att konkretiseras. Redan nu kan vi utlova:
• Att Steen Pegani kommer som dealer.
• Flera tävlande av hög kvalité.
• Att vi tyvärr bara har plats för 80 ätande gäster.
• Att du kan anmäla dig nu på www.magi1941.se

Din adress Vi måste uppdatera vårt medlemsregister – något kan vara fel men också saknas. Därför ber jag dig att kontrollera och eventuellt korrigera våra uppgifter om dig, som framgår av bifogad excelfil från Crillo. Tacksam om du kan göra det med vändande post.
Är uppgifterna korrekta är jag förstås tacksam om du också kan bekräfta detta. GDPR Vår hantering av medlemsuppgifterna är i enlighet med GDPR – den nya dataskyddsförordningen. Vi har till och med vid kontakt med datainspektionen fått beröm av en jurist hur vi hanterar vårt medlemsregister. De datoriserade uppgifter vi har om dig är enbart de som finns i den bifogade excelfilen från Crillo.

Vill du att vi ska ta bort dem vänder du dig till

Johanna Adsjö         wmjoads@yahoo.com

Tumtippen
Ett stort nummer kommer innan midsommar.

Må gott
Hälsar styrelsen genom Crillo
Mail till Crillo crillo.cl@gmail.com

Flera Magiska Bröder som också är medlemmar i SMC bevistade Cirkelns månadsmöte

Charlie trollar med Crillo