Utbildningsradion, som brukar förkortas UR, är ett medieföretag och massmedium i allmänhetens tjänst som ägs av Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR som även äger Sveriges Television och Sveriges Radio.

Trolleri och vetenskap
Dokumentärfilm · 48 min

Magiska trick har fascinerat åskådare i alla tider. Men hur kommer det sig att magiker lyckas lura oss så lätt? Forskare undersöker människans kognitiva förmåga och varför vi uppfattar saker som vi gör. Genom vetenskapliga experiment bland annat på McGill University i Montreal ser vi hur man med spelkort testar vår varseblivning. Och kan en hjärnskanner verkligen påverka våra tankar?

Det vetenskapliga svarar Tom Stone mest för i det engelska programmet.

Det är mer fristående empiriska experiment utan teorianknytning som visas. Kul ändå då det är mycket bra misdirection.

Juan Tamariz presenteras som att ha väldigt specifika, vackra teorier om magi. Han framställs som att han analyserar magin på ett väldigt djupt sätt. Han ser på de olika lagren av illusion som är inblandade när man skapar otroliga magiska mysterier.

Det låter vackert. Men ger föga stöd för det vetenskapliga som Tamariz och andra gör i programmet.

En form av alternativ fakta, men det är inte de gästande trollarnas fel. Släpper vi det vetenskapliga så är det bara att njuta. Mycket bra exempel på misdirection.

Här får du ett bra trick som Tamariz visar då en åskådarens "fria val" av ett kort stoppas in "mitt i leken". Och Tamariz betonar att kortet måste stoppas in i mitten av leken och sen in med allt i kortasken. Och på ett ögonblick har åskådaren kortet i handen. Visserligen felvänt, men det tänkte inte åskådaren på..

Som sagt ett bra trick och mycket bra misdirection.
Se och njut. Crillo

Länken går till Utbildningsradion - Se filmen HÄR

Produktionsår: 2019
Tillgänglig till: 31 december 2021